Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) направиха изненадваща проверка за незаконна търговия с диви пойни птици в района на "Руския пазар“, съобщиха от институцията. Акцията се проведе в неделя, когато се събират и най-много хора на импровизираното тържище. В нея участваха и представители на III Районно управление на МВР, който обслужва район "Северен“.

На място е задържан един от нарушителите и му е съставен акт за нарушение на разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, а останалите "търговци“ са избягали. Конфискувани са птиците, които е притежавал – екземпляри от видовете зеленика и щиглец. По-късно експертите на екоинспекцията са пуснали пернатите на свобода в околностите на Пловдив.

Законът за биологичното разнообразие забранява улавянето, притежанието, отглеждането, пренасянето и търговията с диви пойни птици. Глобите за подобни нарушения са в размер до 5 хиляди лева, като допълнително за всеки екземпляр се налага обезщетение в размер на 40 лева.

РИОСВ – Пловдив ще продължи да работи за преустановяване на незаконната търговия с диви пойни птици.