В Районно управление - Кюстендил местна жителка е заявила, че е станала жертва на измама, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Кюстендил. Тя попаднала на обява в социалните мрежи, че се продава тротинетка, според нея изгодно. Свързала се с продавача по телефон, той й изпратил снимка на продавания предмет, одобрила го и се договорили да преведе сума от 400 лв. за капаро, останалата сума ще плати при получаването на тротинетката чрез куриер.

За капарото продавачът изпратил и номер на банкова сметка. След като превела сумата, опитите й за телефонен разговор с продавача били все неуспешни, телефонът е изключен.

Преди великденските празници кюстендилец пък се доверил на обява за продажба на каравана, последвал контакт по телефона, превел на посочена сметка 500 лв. капаро, а остатъкът от стойността на караваната щял да плати като продавачът му я докара до Кюстендил до десет дена. И в този случай след превода на парите телефонът на продавача е изключен, а караваната не е доставена въпреки уговорените срокове. И в двата случая парите жертвите превели чрез изипей.

Призоваваме гражданите да не се доверяват на обяви, публикувани в различни интернет пространства, в които се иска предварително плащане на стоката или превеждане на капаро, без да са  видели какво купуват. Този подход крие повече рискове да бъдат измамени.   Пазаруването от разстояние има и опция наложен платеж и преглед на стоката. Не ставайте жертва на измамници от нета! По случаите са образувани преписки в РУ Кюстендил.