Измаменият, с над 12 000 лв. 80-годишен мъж от Смолян, е баща на бившия директор на Родопския драматичен театър и известен режисьор Крум Филипов, предаде репортер на "Фокус“.

В профила си в социалните мрежи, Филипов, който е в Канада казва, че от началото на ноември измамниците са звънели на баща му и са го измамили, че той има нужда от помощта му. "На покривите на Св. Богородица трябваше да науча, че баща ми е измамен от телефонни крадци. Дал е всичките си спестявания за мен. Да ме спаси. 13 000 лв. Оставил си е 60 лева в картата. Казва ми по телефона: Круме, чувах те как ми викаш: Тате, спаси ме, моля те... Нищо друго не мисля, освен, че тази кражба е свидетелство за безкрайната и безумна бащина обич“, посочва още режисьорът в поста си.

Действия по разследването на измамата са стартирали вчера, 22 ноември, след получен сигнал от 80-годишния смолянчанин. Той е заявил, че от началото на месец ноември, чрез многократни обаждания на стационарен и мобилен телефон от мъж, разпознат от него, като негов близък, е бил въведен в заблуждение по различни способи за оказване на парична помощ за нужди на близкия си. По информация на полицията, възрастният мъж е измамен с обща сума от 12 200 лв. Разследването продължава в рамките на образуваното по случая досъдебно производство.

От ОДМВР – Смолян предупреждават гражданите да не се доверяват на обаждания от непознати. През последните седмици в областта телефонните имами зачестяват, като са предотвратени и много опити за измами.

Нели ГЕРГЬОВСКА