Изложби с добавена реалност са сред акцентите в Дните на италианската култура в Държавен културен институт - Културен център (ДКИ-КЦ) "Двореца“ в Балчик, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Експозициите са в малък формат, представени са до 30 юли в Каменна зала. Тържествено бяха открити в присъствието на Почетния консул на Италия във Варна Антонио Таркуинио, съветника по културните въпроси в консулството Димитър Стойнов и директора на ДКИ-КЦ "Двореца“ Жени Михайлова. И двете изложби са посветени на една от най-забележителните фигури в Ренесансова Европа и културната история на Италия. Постерната изложба - юбилейна творческа биографистика, е озаглавена "Леонардо - благородният гений“. Неин автор е Стефано Балди (бивш посланик на Република Италия в България). Изпълнител е Италианският културен институт в София, а дизайнът на добавената реалност е дело на Мартино Манцолини. Тя се разглежда и посредством приложение за смарт устройства LeonARdo, инсталирано от Google Play, или чрез QR, който може да се сканира на място в Каменна зала. В 13 пана са представени различни аспекти от творческата и научна работа на Леонардо да Винчи - живот и ранни години, живот и зряла възраст, рисуване, скулптура, инженерни науки с фокус летенето, архитектура, военно инженерство, анатомия, ботаника, музика и Леонардо във филателията. Приложението дава възможност информацията да бъде допълнена с триизмерно представяне на негови проекти в отделните области, създадена е възможност и за постигане на огледален ефект на текста като вид парола, използвана навремето новаторски от Леонардо.



Другата част от експозицията представя графики с добавена реалност, посветени на 700 години от смъртта на Леонардо да Винчи и създадени по този повод. Това е творчески проект с участието на трима автори. Концепцията е на проф. Светослав Косев, автор на творбите, Симеон Желев е автор на калиграфията, Атанас Марков разработва приложението за добавена реалност, чрез което се визуализират интерактивно проектите. Проф. Косев съобщи по време на откриването на петото издание на Дните на италианската култура в Архитектурно-парковия комплекс, че следващият проект на тримата творци ще бъде представяне на скулптурни произведения с добавена реалност. Двете експозиции в Каменна зала са обединени под заглавието "Леонардо и Данте в третото хилядолетие“.



Дните на италианската култура в "Двореца“ ще завършат с юбилеен оперен гала концерт "Музиката на Италия“, посветен на 100 години от рождението на Рената Тебалди. Гост солист ще бъде Киара Таркуини - сопрано (Италия). Концертът е с участието на Държавна опера - Варна. Мястото е открита сцена "Двореца“, началният час е 21:00.



Жулиета НИКОЛОВА