Изложбата "Територии на меланхолията“ с творби на Васил Бараков бе открита вчера в залите на Художествена галерия - Казанлък и ще остане там до 20 ноември, предаде кореспондентът на Радио "Фокус"-Стара Загора. Експозицията е посветена на 120 години от рождението на художника и се реализира под патронажа на Министерството на културата, със съдействието на Българското национално радио и подкрепата на Община Казанлък.

Директорът на Художествената галерия д-р Пламен Петров разказа, че от обществената медия са предприели изтеглянето на изключително ценен документ от Златния фонд на БНР – запис на автентично интервю на Юлия Петрова с големия художник от 1985 година, което разкрива повече за личността на Васил Бараков. Записът ще може да бъде чут през септември месец тази година.

В изложбата публиката ще може да види повече от 90 творби на Васил Бараков, част от тях никога непоказвани. Те са предоставени от различни галерии в страната, със специалното съдействие на Националната художествена галерия и Съюза на българските художници.

Предстои отпечатването на каталог, който ще бъде готов през ноември тази година. В него ще бъде представено цялото художествено наследство на автора, съхранявано в държавните художествени музеи в страната и в някои от големите частни колекции. Каталогът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата. След закриването на изложбата в Художествена галерия – Казанлък тя ще бъде представена в София, в специално адаптиран вид за едно от изложбените пространства на Съюза на българските художници.

Рени АТАНАСОВА