Художествената галерия в Смолян кани любителите на изобразителното изкуство на едно изключително събитие, което ще се състои  от 18.00ч. в зала № 7. Тогава ще бъде представена изложбата "Родопа в изкуството“ с творби от фонда на галерията и частни колекции. Това не е поредната изложба, а културно събитие с национална значимост, коментира световно известният живописец Петър Пиронков. Това съобщиха от пресцентъра на община Смолян.

В експозицията са представени 64 автора с по едно произведение. Изложени са живописни, графични и скулптурни творби. Голяма част от произведенията за първи път ще участват в изложба.

Сред най-изявените имена са: Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Давид Перец, Данаил Дечев, Анастас Стайков, Вера Недкова, Здравко Александров, Йордан Гешев, Георги Ив. Ковачев, Константин Трингов и др.

По време на официалното откриване на изложбата, слово ще произнесе доц. д-р Ружа Маринска – български изкуствовед, историк на изкуството, художествен критик, преподавател по история на изкуството в Националната художествена академия и Нов български университет. Изложбата ще бъде на разположение на публиката шест месец, посочи Пиронков.

Родопите със своята природа, история, романтични легенди, своеобразен свят и богати пластични внушения, отрано привлича много художници. Те минават през планината в различно време, за да създадат едни от най-поетичните си творби под нейното силно и неповторимо въздействие. Още през 20-те години на ХХ век в Родопите идват Бараците: Васил Бараков, Златю Бояджиев, Давид Перец. Те неведнъж ще се връщат в различни времена и сезони, за да оставят видяното в своите картини. И тук е откроена спецификата на галерията – темите и сюжетите са свързани с Родопите . Подчертаното присъствие на родопска тематика, разбирана широко /и като природа, и като историческа памет, и като съвремие/ е характерна за различните жанрови и тематични колекции, които Художествена галерия – Смолян, периодично представя пред публика.

Пред определени периоди, Родопите стават “модна тема" за нашето изобразително изкуство и интересът на мнозина от творците се насочва към планината.

Между двете световни войни тук работят по-продължително или епизодично, но с трайни постижения за нашето изкуство: Данаил Дечев, Владимир Рилски, Анастас Стайков, Вера Недкова и Здравко Александров. След тях в Родопите рисуват много други художници: Александър Стаменов, Ненко Балкански, Найден Петков, Ценко Бояджиев, Петко Абаджиев, Никола Иванов – Шаната, като учител в Райковската гимназия, в продължение на единадесет години създава десетки творби – главно пейзажи, наситени с атмосферата на онова време.

Предстоящата изложба ще покаже Родопа претворена през призмата на родните художници, разказа Пиронков. Пластичните съкровища на Смолян ще гостуват в Пловдив и София. Няма друга галерия, която да представи такъв тематичен фонд – пейзажи от Смолян, Широка лъка, емблематични моменти от бита на родопчани, каза още известният творец.

Екипът на галерията кани смолянчани и гостите на града да разгледат поредната селекция от шедьоври в изобразителното изкуство.

Експозицията се реализира със специалната подкрепа на община Смолян .