Художниците от школа "Дедал" откриха изложбата "Море в ремонт“, която е 14-та поред в галерията на Варненския апелативен съд, предаде репортер на "Фокус". Десетки талантливи творци, сред които Мария Куюджиклиева, Ева Маринова, Ивайла Минчева, Лиана Стоянова, Кристияна Георгиева, Георги Бараков, Анета Димова, Соня Иванова, Кирил Денев, Рая Давидова и Георги Стоянов, участваха в Пленера на школата в Ахтопол през септември. Вдъхновението от слънцето и вълните, рибарските мрежи и природата ги вдъхнови да създадат с различни творчески похвати и изразни средства произведенията, които представят – чрез живопис, фотография и дигитални изкуства, видеоарт и лендарт. Чаровните им преживявания, нестандартното мислене, експериментирането в недостъпна среда дадоха заряд на прекрасните автори да създадат тази колекция. Пленерът в Ахтопол бе част от просветителската програма на школа "Дедал".

Лиана Стоянова и Соня Иванова разказаха за вълшебните дни, срещите с рибарите и подводните красоти, които творците са преживели. Момичетата изразиха радост, че споделяйки щастливите мигове на авторите, посетителите и работещите в съда ще могат да усетят вълните, вятъра и аромата на паламуд.

"Партньорството с "Дедал“, прераснало в приятелство, ни прави съмишленици в битката за доброто и красивото. Благодаря ви затова, че създавате една различна за нашето работно ежедневие атмосфера, затова, че ни помагате да отклоняваме поглед от тъмнината, с която професията ни среща всеки ден“, каза председателят на Варненския апелативен съд Ванухи Аракелян. Дарин Сотиров от школата ни пренесе с разказа си в безгрижните, но полезни за творчеството, дни на пленера в Ахтопол. Фотографите от "Дедал“ са дарили на местната общност заснетите с дронове филми и фотографии, посветени на риболовния процес. Така творците се надяват да помогнат на индустрията, културата и туризма в региона