Изложбата по случай 100 години от рождението на Николай Боев, организирана от Регионален исторически музей-София, гостува в Природонаучния музей в Котел. Експозицията ще може да бъде разгледана от 11 до 28 октомври 2022 г.

Николай Боев е известен зоолог, орнитолог, учен на световно равнище, основоположник на изследването и опазването на природата и околната среда в България. Освен това той е сред първите илюстратори на научни издания у нас и автор на голям брой карикатури на учени от цял свят.

 

В изложбата са представени оригинални илюстрации, рисунки, проекти, както и табла с фотографии и кратка информация за живота, художествената дейност и  професионалния път на Николай Боев, който минава и през котленския природонаучен музей .

Природонаучния музей в Котел е трета спирка на пътуващата експозицията “100 години Николай Боев". Досега тя е показвана в Регионален исторически музей – София и Културен център “Морско казино" в Бургас.

Изложбата се осъществява от РИМ-София в партньорство с Националния природонаучен музей при БАН и ДАФНИ, и благодарение на проф. Златозар Боев (син на Николай Боев и собственик на творбите).