Изложба живопис на Стефан Кулев се открива днес в Зала "Ателие Георги Велчев“ на Художествения музей "Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна, съобщиха от галерията. Колекцията включва 16 платна живопис, рисувани специално за тази изложба, изпълнени в последните няколко месеца в големи и малки формати със смесена техника - акрил, масла, пигменти.

“Като всеки рисуващ човек - споделя Стефан Кулев пред Нина Локмаджиева за раждането на тази изложба, - аз тръгвам отнякъде и всеки път това място на тръгване е различно - може да е един стих, може да е нещо видяно или преживяно. Нямах нещо предварително решено  в тази изложба, затова не съм й дал име, но тя обобщава по-скоро това, до което достигам в самия процес. Всъщност аз осмислям като заглавие всяка картина чак когато я завърша. Не тръгвам предварително по зададена тема в отделната картина.

Това ме привлича в абстрактната живопис - усещането да бъда абсолютно свободен. Абстрактното изкуство по принцип дава свобода и на създаване, и на възприятие.

Голяма част от работите ми в новата изложба имат морски полъх, морето е мое отдавнашно търсене, сред тях са “Мираж", “Южен залив", “Краят на нощта", “Привечер".

Това състояние на природата и на усета за нея - привечер, надвечер - ми е много любимо - в тези преходни часове намирам вълнуващи моменти, истински стойности..., някаква мистика откривам.

Всеки ден съм близо до морето, постоянно съм в движение и рисувам това,

което е около мен. В последните години посоката, която следвам е в

процес на развитие, в ателието ми стои едно ново начало, начало на нови

работи, в което тепърва навлизам и засега и за мен е една загадка."

Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд

"Култура" по програма "Творчески стипендии".

Изложбата на Стефан Кулев се открива днес от 18:00 и ще остане експонирана до 11 декември 2022 г. в Художествения музей "Георги Велчев“.