Изложба живопис "Незрими пътеки“ на художника Антон Антонов е подредена в галерия "Христо Градечлиев“ в Каварна, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Галерия "Арт Маркони" за втора поредна година представя художника в морския град. В миналогодишното гостуване авторът е гостувал основно с пейзажи и композиции с цветя. Изложбата сега дава по-пълна картина на неговите творчески търсения и диапазон, както по отношение на сюжети, така и по отношение на ползваната техника - масло, акварел и пастел.

В експозицията, освен любимите божури и изгледи от Крачунка, където е ателието му, художникът е включил и абстрактни фигурални композиции, посочва Ваня Маркова от варненската галерия. "Творчеството изглежда игра и забавление, но в действителност е предопределеност и голяма отговорност. Творбата е синтез на истината, принципът, който ни свързва - извън нас, нас с другите, това извън и това вътре, единността на всички нива - материя, съзнание и това, което не познаваме. Творбата е морален принцип. Ние, човеците, сме разполовени. Жената носи кодекса на нашата определеност и отговорността за това. Тя е съзнанието за нашата ненарушимост.

Мъжът е разрушител и наново съзидател. Жената няма лукса на първото, но всички ние, нейните синове, не бихме дръзнали да се протегнем към безмерната свобода на съзиданието в духа, без нейната ласка. Адът и Раят не са географски понятия. Те са вътре в нас едновременно и нашето съзнание ни води тук или там. Единственото, което човек забравя да прекопава, е градината вътре в себе си, душевната градина.

Това е непрестанна битка с плевелите Адови в нашето съзнание. Когато постигнем съзнаване на Рая, постигаме блаженство и сме стъпили там, където едно забранено дърво може да ни върне обратно. Животът ни е една разходка в тъмната и непозната гора. Всяка творба е една искра, проблясък всред мрака на нищото и малка надежда да просветнем, за да осветим пътека за нас и за другите“, споделя самият автор.

Жулиета НИКОЛОВА