Изложба "Родопски периодичен печат – списание "Славиеви гори", вестник "Родопски устрем", "Пашмаклийски окръжен вестник" бе открита в Регионална библиотека "Николай Вранчев" – Смолян. Тя е изготвена от отдел "Справочно-библиографски и краезнание" и е по повод отбелязване годишнини от първото издаване на трите краеведски издания.

Дарина Славова, завеждащ отдел, откри изложбата и направи кратка ретроспекция на историята и значението на списваните в нашия край списание и два вестника.

Списание "Славиеви гори" поставя началото на родопския периодичен печат. През м. април 1894 г. излиза на “бял свят" книжка първа. Негови създатели и кръстници са Стою Шишков и Тома Петров - родолюбиви книжовници, решили да осъществят идеята си за “списание за народни умотворения, наука и обществени знания". Списанието се печата в Пловдив, в печатницата на Иван Андреев “Стара планина" и от него излизат общо седем броя (книжки). То съдържа белетристика, научен отдел, биографии, обществен отдел, библиография, новости. Списанието е истинска съкровищница на народни умотворения, събирани с любов и преклонение от Ст. Шишков, В. Мавродиев, Д. В. Маврев и К. Александров. Седемте книжки изобилстват с оригинални обичаи, наздравици, слави и благопожелания по различни поводи от Орехово, Устово, Райково, Левочево, Даръ-дере, Чепеларе и др., с "тежките" и мъдри родопски песни, баяния, врачувания и лекувания, народни вярвания и тълкувания на природни явления, залъгалки, сънотълкувания и трепетници, придружени и с имената на певците и разказвачите. Последният 7-ми брой излиза през месец декември 1894 г.

През 1920 г. се създава Пашмаклийски окръг, в състава на който влизат околиите Пашмаклийска (Смолянска), Даръдерска (Златоградска) и Дьовленска (Девинска). В Пашмакли (Смолян) тогава е учреден Окръжен съвет, който заседава веднъж в годината, a негов постоянен орган е Окръжната постоянна комисия (1920-1934 г.). Пашмаклийската окръжна постоянна комисия започва да издава свой печатен орган под заглавието: "Пашмаклийски окръжен вестник". Вестникът има за цел да дава възможност на широките народни маси в окръга да следят мероприятията, които се правят за подобрение в стопанско, просветно и икономическо отношение. Първият брой се появява на 15 август 1924 г., тиражът му е 540 броя и излиза на 15 число на всеки месец. Два са основните отдели, в които се публикуват различен по вид материали. В "Официален отдел" са поместени обръщения на кметове и общински съветници, обявления на банки, съобщения за годишнини на училища, покани, списъци с обществени организации, заповеди за изпълнения на протоколи и др. В "Неофициалния отдел" са поместени статии на специалисти по въпроси, които интересуват населението, като селско стопанство, производство на храни, образование, икономическо развитие на региона и много други. С премахване на окръжните съвети и комисии, през месец юни 1933 г., вестникът спира да излиза.

На 7 март 1959 г. Временният изпълнителен комитет на Окръжния народен съвет Смолян взема решение да се издава в. "Родопски устрем" с щат от 15 човека. За главен редактор е назначен Иван Ставракев. Целта на новия вестник е да се превърне в отразител на икономическото и културно обновяване на Родопския край чрез достигане и отразяване живота на обикновените хора и в най-малкото селище на района. На 3 април 1959 г. към читателите поема първият брой на вестника, който се явява продължител на традициите на периодичния печат в Родопския край.

Първите броеве се отпечатват в Градския промкомбинат в Мадан. Отделни броеве се печатат в Асеновград и Пловдив. Вестникът излиза един път седмично в малък формат и тираж от 2500 броя. През 1960 г. седалището на редакцията се мести в Смолян. С годините към вестника се създава широка дописническа мрежа, която достига до 150 души, работили на доброволни начала и отразявали всяко кътче на тогавашния окръг.

В периода 1981-1987 г. в. "Родопски устрем" излиза три пъти седмично. На 29 дек. 1990 г. временният изпълнителен комитет на общинския народен съвет – Смолян променя името на вестник "Родопски устрем" с "Родопски вести".

Последният - 42 брой на "Родопски вести" излиза на 26 октомври 2012.