Регионален исторически музей "Академик Йордан Иванов"- Кюстендил и Станислав Божанков представят днес изложбата "За корените" живопис, графика, колажи, съобщи за "Фокус" авторът на изложбата. Мястото е изключително красиво, потайно и ценно не само за Кюстендил, но и за България, достойно за изложба от такъв мащаб и замисъл! Пирговата кула става изложбена зала, в която вече са подредени творбите на Станислав Божанков - 33 кадъра.

По думите на автора самото пространство е уникално - едно приземие и три етажа, свързани с вити стълби. "Зидовете са уникални, светлината е уникална - една мистична. Преплита се естествената светлина от бойниците и светлината от жълтите крушки", обясни творецът.

"За корените - като опит за локализация, търсене на идентичност и себеразбиране. Те в действителност са както начало, така и край. По средата събираме знания, анализираме принципи, приоритети, формулираме добро и зло. Крайно, нетрайно, безуспешно... И по човешки грешно", споделя авторът. Откриването на изложбата е от 18.00 часа.

В изложбата той разказва за за корените – в опит за създаване на новите очаквания в глобалните предчувствия на човека, превърнати в универсално разбираеми знаци, символи и кодове.

Венцеслав ИЛЧЕВ