За първи път изложба в Добрич прави достояние световно културно наследство и на незрящи хора, предаде репортер на "Фокус". Домакин на събитието е Регионална библиотека "Дора Габе". Официалното откриване е утре в 11:00 ч. Изложбата е интересна и за хора, които нямат зрителни проблеми, но имат желание да разгледат триизмерни модели до 16 юни 2023 г.

По проект са изработени десет триизмерни модела на забележителности в САЩ.  Към всеки един от тях има надпис на брайл. Особено място заема Статуята на свободата - първото нещо, което милионите емигранти са виждали при влизането в пристанището на Ню йорк. Сред забележителностите са и някои знакови сгради в този град като Емпайър стейт билдинг и минимодел на Манхатън.

"Докосни и почувствай Съединените щати" е част от проект на Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928", финансиран от посолството на САЩ в България. По този проект са отпечатани на брайл 21 заглавия книги от съвременни американски автори. Една от книжките "Кратка история на Америка" е с релефни  илюстрации, показващи различни моменти от историята на Съединените американски щати. Други две заглавия са на английски – адаптирани издания за изучаващите този език.

В изложбата в малък формат сериозно е застъпена космическата програма на Съединените щати. Незрящите могат да опипат модел на ракетата носител от програмата "Аполо" – същата, която изпрати първите космонавти на луната. Представен е отделно лунният модул, осъществил прилуняването. Следващият етап от космическата програма е илюстриран с модел на совалката "Дискавъри", осъществила 30 мисии в космоса и останала в историята като най-дълго  използвания космически апарат. Интересно е и копието на марсохода "Кюриосити".

Автомобилостроенето и самолетостроенето са други символи на техническия прогрес в САЩ. Затова е представен модел на всеизвестния боинг 747 – Джамбоджет. Доскоро той е най-големият пътнически самолет в света. Автомобилната индустрия е представена с един Додж чалънджър, произведен през 1970 година, типично американска кола. Съвременното поколение  автомобили е илюстрирано с форд мустанг от 2014 година.

Посетителите на изложбата ще имат възможност да помиришат първия дезодорант, произведен в САЩ през 1878 година и дори леко да се парфюмират с него. 

Експозицията, представена в Шумен и Добрич, включва и два модела, които не са американски, но са изключително забележителни – Наклонената кула в Пиза и катедралата Нотр дам дьо Пари във френската столица. Всичко изложено може да бъде опипано от незрящите посетители, а информацията на брайл ще ги запознае детайлно с моделите.

Жулиета НИКОЛОВА