До края на този месец почитателите на българското народно творчество и по-специално на везбата по нашите земи от XVIII до средата на ХХ век могат да се насладят на богата колекция, създадена благодарение на международния конкурс "Мотивът – основен елемент в българската шевица, пазещ родовата ни памет“, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Идеята на председателя на Народно читалище "Български искрици" в Добрич Магдалена Петрова, която заедно със свои съмишленици и приятели успя да осъществи, приобщавайки към фолклора ни и изкуството на ръкоделието българи не само от страната, но и от общностите ни по света, е красотата на везбата да достигне до по-широк кръг от публика. Българската искрица достигна до бесарабските и таврийски българи, до Банат, Италия, Испания чак до САЩ и Лос Анджелис. 

Колекцията съдържа над 350 образци на български шевици, които покоряват с красотата на форми, багри и символика. 

Следващата идея е тази колекция да се превърне в мобилна изложба, която да обиколи не само нашата страна, но и да покаже на света майсторството на българката и нейното светоусещане. Част от амбициозната задача е да бъде създаден възможно най-пълен каталог на съхранените до днес везбени мотиви от различни краища на българското етническо землище и на общностите на сънародниците ни зад граница.

Намерението е следващата година мобилната изложба да гостува в Молдова, а при възможност колекцията да бъде представена и в Лос Анджелис, където българката Веси Казашка е запазила оригинални бодове от женска риза.

Жулиета НИКОЛОВА