Идеи от съвременния дизайн за това как градовете по Дунава се свързват с реката събра изложба на Кея в Русе. До неделя, 14.08. включително може да се разгледат смели, изненадващи идеи за нови места и дейности край реката. Сред участниците са млади дизайнери от Русе и София, България; Нови Сад, Сърбия; Будапеща, Унгария; Братислава, Словакия; Виена, Австрия. Инициативата се провежда в Русе за първи път по инициатива на Колективът.

Изложбата е интерактивна – включва карта на Дунавския регион и допълнително дигитално съдържание, което може да бъде разгледано на смартфон. Сред представените идеи от България са маршрути за исторически и еко туризъм по цялото българско поречие, както и предложение за нов музей на гр. Русе край реката.

Проектите от Словакия включват обсерватория за птици в местен резерват, както и реновация на квартала Лидо в Братислава – с повече зони за отдих на открито, възстановена гребна база и условия за ползване на лодки и кану-каяк в самия град.

Участниците от Будапеща представят мост от 2018 г. с модерна конструкция от стоманени въжета, който по-добре свързва двете части на града.

Представител на Виена са нови плаващи градини на реката, създадени през 2020 г., които откриват повече зелено пространство в иначе гъсто застроената част на града и позволяват на виенчани да отдъхнат край реката.

Много от идеите в изложбата са приложими и в Русе и ще станат част от дългосрочната стратегия на Колективът за оживяване на бреговата ивица. Като част от изложбата ученици от местни професионални гимназии търсиха вдъхновяващи примери и развиха свои идеи за крайбрежните зони. Те участваха и в подреждането на самата изложба. В продължаващи занимания с учениците през тази и идната година те ще приложат идеите от други дунавски градове в своите проекти за Русе.

Изложбата е разположена в архитектурната инсталация Реките на града – Русе, под Вития мост, и е достъпна по всяко време на деня. Осъществява се с подкрепата на Програма "Култура“ на Община Русе.