Официално приключи тазгодишното издание на Международния арт пленер "Павликени и светът“. Освен творци от България, в него се включиха и художници от Кипър и Франция, предаде кореспондент на "Фокус“. В продължение на пет дни те създаваха изкуство от хартия в Павликени, опознаваха местната култура и проведоха уъркшоп с ученици.

За 12-ти пореден път международният арт проект "Павликени и светът“ постави Павликени на световната карта на изкуството. Той вече е добре познат на артистичните среди в България и очакван от публиката. Инициативата е съвместна на Община Павликени и фондация "Аматерас“, зад която стоят Тодор Тодоров и Даниела Тодорова.

По тяхна покана в Павликени гостуваха шест автори от Кипър: Инчи Кансу, Исмет Тартар, Емел Семиоглу, Есер Кечечи, Раиф Кизил и Кемал Каймаз, французинът Брюно Давид, който в годините е оставил трайна следа в колекция "Павликени и светът“, както и съорганизаторите Тодор Тодоров и Даниела Тодорова.

Обща за поканените автори е тенденцията за създаване на произведения с екологична насоченост и хуманни послания. Творците са известни със своите предпочитания към експеримента, фината естетика и новаторството. Имат подчертани предпочитания към естествените материали и рециклиране. Част от тях са членове на Световната асоциация на авторите работещи с хартия IAPMA.

Изложбата беше открита във фоайето на НЧ "Братство-1884“, а за събитието се събраха ценители на изкуството от целия регион, а всеки който иска да я разгледа, може да го направи до 8 сепрември.