Регионалната инспекция по околната среда и водите – София ще открие изложба "Опазване на дивата природа" на 5 юни (понеделник) от 15 часа в Галерия на открито – НДК , кино "Кабана" в София, съобщиха от РИОСВ – София.

Изложбата е посветена на Световния ден на околната среда и е осъществена в партньорство със Столична община, галерия "Сабаи" и Хешим Морси – орнитолог и автор на част от фотографиите.

Темата на Световния ден на околната среда тази година се съсредоточава върху решения за замърсяването с пластмаса.

Световният ден на околната среда е напомняне, че действията на хората по отношение на замърсяването с пластмаса имат значение.

Изложбата показва фотографии на животински видове, представители на дивата фауна, застрашени от неразградимите отпадъци, които се натрупват както на сушата, така и в морето и обричат на изчезване все повече видове.

Идеята на фотографите е да събудят емпатия и усещане за връзката ни със Земята и дивия свят, да предизвикат у хората желание за опазване на околната среда, за да не гледаме един ден тези видове само на снимки.

Ще бъдат изложени 24 фотографии на седем египетски фотографи, наблюдатели на птици и диви животни. В рамките на откриването на изложбата ще бъде проведен разговор с Хешим Морси – наблюдател на птици и професионален фотограф на диви животни.

Хешим е израснал в Порт Саид (Египет), който е на пътя на миграцията на птиците и се увлича в наблюдаването на прелетните птици заради усещането за свобода на полета, без граници и ограничения. Хешим Морси работи с BirdLife International, ООН и европейски проекти и е съосновател на египетската Асоциация за фотография на диви животни.

Другите автори, участници в изложбата, са Мостафа Елбролоси, Абдулрахман Хасанейн, Мохамед Хазем, Ахмед Елшиштауи, Ахмед Уахид и Шаза Мозери.

Изложбата може да бъде видяна в периода от 5 до 19 юни.