Документална изложба, посветена на учредяването на Великотърновската библиотека за Народна, откриват в Деня на народните будители в старата столица. Експозицията е подредена на паната пред Факултета по изобразително изкуство при ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“, а официалното й представяне ще е от 10:00 часа, предаде кореспондент на "Фокус“. Тя разказва за самия процес чрез различни исторически документи и снимки.

Час по-късно, в 11:00 часа, в голямата зала на Община Велико Търново ще бъде представено осъвременено издание на Първия Пътеводител за Велико Търново и околностите му, чиито автор е първият директор на библиотеката Моско Москов - учител, писател, археолог и общественик.

"Фокус“ припомня, че през 2022-а Регионалната библиотека "Петко Р. Славейков“ отбелязва 100-годишнината от учредяването си като трета Народна библиотека в страната.

Съществено развитие на библиотечната дейност в старата столица настъпва през първата четвърт на XX век, благодарение на далновидната и последователна политика на Министерството на Народното просвещение.

Идеята да се учредят нови народни библиотеки, освен в София и Пловдив и в други градове се поражда от желанието българската книжнина да се съхранява на повече места, за да се запази не само нейната целокупност, но и да се разпространява творчеството на българския дух. Затова в края на 1920 година Търново е посочено като първо място за откриване на нова библиотека.

През месец юли 1921 година с Указ № 145 се узаконява Народната библиотека във Велико Търново. Тогава се гласуват изменения в Закона за народното просвещение. Откриването ѝ става година по-късно, тъй като в бюджетната 1921-1922 година не са предвидени финансови средства за издръжка на библиотеката както и не е било осигурено помещение за нея.

На 15 август 1922 година в зданието на ефорията "Ангел Попов" на ул. "Централна" № 3 в града, се открива третата в България Народна библиотека. За неин директор е назначен Моско Москов.

Заслугата за откриване и учредяване на третата със статут на Народна библиотека във Велико Търново е на министъра на народното просвещение Стоян Омарчевски и на директора на Народната библиотека в София, Стилиян Чилингиров.

Честванията по повод 100 години от учредяването на Великотърновската библиотека за Народна продължават с XXI национална научна конференция "Библиотеки - четене – комуникации“, която е на 17 ноември.

Луиза ТРАНЧЕВА