На 18 юни, град Смолян празнува своя празник на обединението. С указ № 227 на Президиума на Народното събрание от 18 юни 1960 г. се сливат Смолян, Райково и Устово в единен град – тогава център на окръга, днес център на Смолянска област.

По този повод, Регионалната библиотека "Николай Вранчев“ – Смолян, по този повод представя изложба, посветена на историци, краеведи и изследователи, които с години проучват и издирват материали, свързани с миналото на трите смолянски селища до 1960 г., съобщиха от библиотеката.

Петър Маринов /1903 – 1998 г./, чиято 120-годишнина отбелязахме тази година, осъществява заръките на Стою Шишков – записва фолклорни материали, песни, гатанки, пословици и исторически сведения и създава книгите "Смолен. Минало и настояще. Кратък исторически очерк“ /1944/, "Смолян и околията в своето близко и далечно минало“ кн. I /1959 г./, преиздадена с допълнения и пояснения през 2009 г. През 2010 г. по повод 20-годишнината от обединението е издадена книгата "Смолян в миналото“, написана през 1976 г. Проучвания в миналото на Смолян прави и Георги Дорков /1876 – 1973 г./, но трудовете остават неиздадени и в машинописен вариант се съхраняват в Държавен архив – Смолян. Градът се сдобива с две селищни монографии след обединението: на Николай Хайтов през 1962 г. и през 1972 г., създадена от местен екип от писателя Никола Гегов, историка Андрей Печилков и георгафа Веска Искилиева.

Георги Казалиев написва поредица от пет тома за историята на родното Райково. Той е наследник на изследователската дейност на своя баща Щильон Казалиев. Двамата са съавтори в първите два тома: "Светлини от пепелта: Градиво към историята на Райково“ /1995 и 2001 г./. Третата и четвъртата част са посветени на заслужили, но забравени райковци /2006 и 2008 г./. Петата книга "Дълголетници и столетници от Раково“ /2009 г./ в съавторство с д-р Златка Казалиева – Вълчева.

Началото на поредицата селищни истории от Средните Родопи поставя Стою Шишков с издадената през 1885 г. "Устово, Ахъ-челебийски окръг“. Научната монография на доц. Д-р Христо Гиневски, "Миналото на Устово“ том I-ви и II-ри /2012 г./, има богато с съдържание и респектиращ обем от общо 640 стр. Хронологичният обхват е от XVI  век до 1960 г., когато селището е включено в обединения град Смолян.

Изложбата включва албуми, издадени по различно време и по различни поводи, които отразяват живота на града в снимки и съпътстващ текст в различни етапи от неговото развитие. Експозицията е подредена в осем табла и ще остане на вниманието на смолянчани до края на месец юни.