Изложба "Делото на Светите братя Кирил и Методий“ представи филиал "Стар център" на Регионална библиотека "Николай Вранчев" по повод  24 май, съобщиха от културната институция. На откриването й присъстваха ученици от втори клас от СУ "Св. св. Кирил и Методий", бивши и настоящи учители. 

В изложбата са показани библиотечни материали от книги и периодични издания от фонда на Регионална библиотека – Смолян. В първата част посетителите й ще видят статии и публикации, отразяващи историята за създаването на българската азбука, делото на светите Кирил и Методий, техните ученици и последователи.

Във втората част са представени публикации от историци и краеведи,  проучвали и описали историята на празника в Родопския край. Сред тях са историкът Христо Гиневски, според който първото честване на празника на създателите на българската азбука се провежда в Пловдив на 11 май 1857 година. Както пише в своите спомени Йоким Груев този ден е посветен на "благовойно възпоменание за началото на българската книжнина и народно просвещение".

30 години по-късно празникът се отбелязва и в Средните Родопи. Това става по инициатива на учителя Христо Ковачев през 1864 г. в Устово. След това без прекъсване тази инициатива се поддържа от устовското учителство, като по времето на Димитър Македонски достига особено очарование и блясък.

След това празникът започва да се чества в Момчиловци през 1866 г., Петково – 1869 г., Славейно – 1870 г., Райково – 1871 г., в Смолян 1879 г. и т.н.

В изложбата е представено проучване на историка Ваня Йорданова, която описва историята на училището, носещо името на светите равноапостоли – СУ "Св. св. Кирил и Методий" в Смолян и проследява историята на честванията на празника 11 май и 24 май в него.

Представена е речта на Яков Змейкович - учител в Златоград в периода до 1896 г. Тя е посветена на отбелязване на празника в този регион и отпечатана в "Златоградски вестник".