Как би изглеждала София, ако беше корица на въображаемото списание The Sofianer в духа на легендарното американско издание The New Yorker? Фондация Кредо Бонум и Мулти култи колектив отправиха покана към илюстратори и художници да отразят автентичния и разнообразен лик на София и живота на софиянци през всички сезони на годината, във всички краища на града, от всички гледни точки - от красивите фасади до грозните кътчета, от нещата, които обичаме, до онези, които ни дразнят ежедневно.

Над 40 млади и утвърдени артисти приеха предизвикателството и изпратиха над 50 автентични погледа към София. Журито избра да връчи три равностойни награди – на Здравко Денев, Мариана Сърбова и Милена Миткова. Техните творби са реверанс към един от най-култовите лица на София – журналистът Любомир Милчев – Денди (1963-2022), поглед към оживения Южен парк с красива гледка към Витоша, както и носталгичен спомен за любимата на поколения софиянци пързалка Слончето в Борисовата градина.

Те и още 25 избрани корици ще могат да бъдат разгледани на открита изложба в градинката Кристал между 7 и 19 септември 2022 г. Всички илюстрации ще намерите още и на сайта sofianer.com

The Sofianer е колаборативен арт проект, който кани художници от България и света да създадат колекция корици на въображаемото списание The Sofianer като реверанс към култовите корици на списание Тhe New Yorker. Проектът цели да отпразнува любовта ни към София, да покаже причудливите й, смешни или абсурдни страни, да даде поетичен или неочакван поглед към днешния ден, да разкрие мечтите ни за бъдещето и да инициира обществен дебат за това в какъв град (искаме да) живеем.

Инициативата се реализира от Фондация Кредо Бонум и Мулти култи колектив в партньорство със Студио Комплект, Сдружение ГИД и metta space. Проектът се финансира от Столична община, програма Култура и осъществява с подкрепата на Българо-американска кредитна банка.