Изложба под надслов "Родена край Одрин“ подреждат в Регионалния исторически музей в старата столица. От културната институция уточняват за Агенция "Фокус“, че експозицията е посветена на българската артилерия и 110-годишнината от началото на Балканската война (1912–1913 г.), по време на която са поставени основите на съвременната ни артилерия.

Изложбата включва фотографии от Държавен военен архив, Регионален исторически музей Габрово, лични архиви на ген. Йеротей Сирманов, Николай Гичев, Симеон Цветков и модели на артилерийски системи, които са били на въоръжение в Българската армия през годините. Тя е съвместна инициатива с Регионална народна библиотека "П. Р. Славейков" и ще бъде експонирана във фоайето на библиотеката в продължение на две седмици.

На 13-те табла посетителите ще могат да разгледат снимки и документи, свързани с историята на българската артилерия, сред които и наставления за артилерийската материална част от началото на ХХ век.

Тридесетте модела в мащаб 1/35 и са изработени от моделисти от "Манта модел клуб" и от Ангел Йовчев и Калин Мерудийски. Сред тях има макети на оръдия от въоръжението на Българската армия през годините, някой от които с влекачите, три автомобила с ракетни системи и няколко диорами, включващи военна техника и войници.

Откриването на изложбата "Родена край Одрин" е от 11:00 часа на 17 октомври в Регионална народна библиотека "П. Р. Славейков".

--