Изложба под надслов "206 мига българска история" представя стари пощенски картички в Свищов. От Общината в крайдунавския град уточняват за Агенция "Фокус", че експозицията е част от личната колекция на о.р. полковник - инженер Петър Станчев. Тя е разделена на 4 части: 1. Български владетели, 2. Трето българско царство, 3. Народна Република България, 4. Моят роден град.

Всички пощенски картички от раздела "Български владетели“ са от периода преди 1944 година. По думите на колекционера, тези с образите на кановете, князете и царете от Първото и Второто българско царство са по картините на един голям, но незаслужено пренебрегван от медиите художник – проф. Димитър Гюдженов. Той е нарисувал почти всички значими за историята ни владетели, но картичките с тях са сред най-трудните за намиране от колекционерите, пояснява Станчев.

Втория раздел – "Трето българско царство“ обхваща най-дълъг период от време (66 години) и е най-богат на събития. Това е и причината за привидно хаотичното представяне на картичките, което всъщност е съвсем умишлено.

"Така искам да покажа разнообразието и пъстротата на живота през този бурен период от нашата история. Точно това разнообразие и пъстрота ме накара да разделя картичките на 4 групи: 1. Признателна България. 2. Царе и царедворци, 3. Велик е нашия войник, 4. Живот без маска и без грим", споделя ценителят.

За третия раздел от своята колекция той казва: "Народна Република България“ е най-близкият до нас и най-политизиран период от нашата история. Споменаван с носталгия от едни и тотално отричан от други. Едно нещо обаче, не може да се отрече на тези 45 години – строителството. Една много малка част от това строителство предлагам на вашето внимание".

Последният раздел инженер Петър Станчев представя с 20 пощенски картички илюстриращи неговия роден град Свищов, който описва като градът на 100-те първи неща, градът на Алеко и първият български град усетил вкусът на свободата.

Към всяка пощенска картичка от своята колекция авторът на изложбата е  поставил пояснителен текст и остава с надеждата, че сред изложените пощенски картички има много, които ще накарат посетителите да се почувствате горди, че са българи.

Изложбата ще бъде на разположение за всички желаещи да я разгледат в Исторически музей – Свищов до 20 октомври.