С изложбата "Народността не пада там, дето знаньето живей!“ продължават събитията за отбелязването на 15 април – Деня на българския всеучилищен химн, написан през 1892 г. от Стоян Михайловски в Русе, отбелязват от Община Русе.

Днес експозицията на открито бе официално открита от представителите на организаторите – Община Русе, Регионален исторически музей – Русе, Държавен архив – Русе и Регионална библиотека "Любен Каравелов“ Русе. Дизайнер на изложбата е ръководителят на катедра "Промишлен дизайн“ в Русенкия университет "Ангел Кънчев“ доц. д-р Йордан Дойчинов.

"Написването на всеучилищния химн е забележителен момент за историческата ни памет като държава. Почитта, която Стоян Михайловски отдава на създаването на славянската азбука, показва отношението на обществото тогава към езика и неговата важност. По този начин и в днешно време трябва да се отнасяме към писменото и устно слово, защото езикът е нашето най-силно оръжие“, отбеляза заместник-кметът Димитър Недев, който откри експозицията.

16-те пана съдържат предоставените от трите института изключително любопитни фотографии, документи и спомени, разделени в три тематични групи - историята на рода на Стоян Михайловски, творчеството му като писател, публицист, поет-философ и сатирик, както и работата му като учител по френски език в Мъжката гимназия /днес СУ "Христо Ботев“/  Русе в периода 1889-1892 година.

Тъкмо тогава, по спомените на неговата племенница София Николова Иванова, Михайловски "не е доволен и се тормози“, че по време на тържествата за празника на българските просветители Св. св. Кирил и Методий учениците манифестират не само мълком, но и с безразличие. Това е поводът, който подтиква учителя 2 седмици преди 11 май /стар стил/, в нощта на 26 срещу 27 април, на един дъх да напише своето безсмъртно творение, публикувано за първи път в сп. "Мисъл“. Няколко години по-късно, през 1901 г., учителят по музика в 5-класното училище "Йосиф I" в Ловеч, сам професионален музикант и композитор, в час по пеене композира своята прекрасна музика и веднага я разучава с класа.

Седмицата, посветена на българския всеучилищен химн и Стоян Михайловски, ще продължи с тематична кръгла маса, организирана съвместно от Регионалния исторически музей и СУ "Христо Ботев“. В петък от 19 ч. Общинският детски център за култура и изкуство ще представи два концерта. В Голяма зала на Доходното здание ще се изпълни фолклорна програма, а в зала "Филхармония“ по същото време ще се състои концерт на детската и дамската формации на хор "Дунавски вълни" с диригент Весела Тодорова. И двете изяви ще завършат с тържествени изпълнения на химна от всички участници и публика.