Галерията за графично изкуство - Варна, в партньорство с Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна, представя от 22 май 2024 г. самостоятелна изложба графика на Марчин Бялас от Полша. Марчин Бялас е утвърден художник, график и преподавател. Името му е познато на варненските ценители от 2009 г., когато печели равностойна награда на XV Международно биенале на графиката – Варна.

Графиките, които са включени в изложбата “Defragmentation 1.0", са от последните две десетилетия на художествената дейност на автора. Всички са изпълнени в графичната техника дълбок печат - сред тях има офорти, акватинта, суха игла. Най-ранните творби в експозицията са част от дипломния му проект за магистър, други са създадени в годините непосредствено след това. Две серии си кореспондират и тематично, и по отношение на използваните архитектурни мотиви – едната е "Над паважите“, а другата "Стая с изглед“. Най-новите произведения, от последните три години, са част от серията "Half-Life“, включваща графики, картини и обекти, като техният общ знаменател продължава да бъде графичната матрица.

Във Варна изложбата пристига след гостуване в Галерия “Академия" на Националната художествена академия в София.

Марчин Бялас е роден през 1977 г., през 2004 г. завършва Академията за изящни изкуства в Катовице, Полша. За дипломната си работа е отличен с медал на Ателието за дълбок печат на проф. Ян Шматлох. През 2011 г. придобива научна степен доктор по изкуствата, а през 2019 г. става хабилитиран доктор. От 2020 г. е професор във Факултета по изящни изкуства на Художествената академия в Катовице.

Осъществил е индивидуални графични изложби в Полша, Канада, Румъния, Германия, Ирландия, Беларус, Франция, Иран, Белгия, Унгария. От 2003 г. Се включва активно в пленери, творчески резиденции и фестивали на графичните изкуства в Полша и чужбина. Участва в над 300 колективни изложби, включително и конкурси, от които получава близо 50 награди и отличия.

Откриването на изложбата е на 22 май от 18:00 ч., тя ще бъде експонирана във Варненската галерия до 10 юни 2024 г.