Балчик. Изложба графика и живопис на Александър Терзиев "Докле е младост“ представя Държавният културен институт Културен център "Двореца“ в Балчик, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Официалното откриване е на 1 юни от 17:00 часа в галерия "Тихото гнездо“. Художникът е роден в град Сандански. И сега живее и работи там. Завършва специалност "Художествен текстил“ в София през 1972 г. Практикува дърворезба и живопис. Има над 12 самостоятелни изложби в различни градове в България - София – Търговско - промишлена палата и Руски културен център, Благоевград – Американски университет, Несебър, Сандански, Петрич и др. Негови творби са представени в италиански, гръцки, македонски галерии. Картини на художника са част от частни колекции в САЩ, Япония, Германия, Холандия, Дания, Швеция, Италия, Франция и др. Творбите на художника пресъздават неговото космополитно усещане за вселената.

Платната му въздействат емоционално с виртуозността от лиинии и композиции, комбинирани с простотата на традиционните фолклорни цветове. Александър Терзиев е художник символист и негово вдъхновение са нарът – символ на зараждането на живота, на контакта между мъжа и жената, на любовта; вратата, като граница между материалното и духовното, където всеки преминал оставя своя духовен отпечатък; кръстът – символ на вярата, смирението и съдбата; мечът – символ на житейската битка.

Художникът почита жената, рисувайки я стояща над мъжа, с което изразява силата и толерантността й. Той споделя: "Мъжът е главата на семейството и жената го следва, ала виртуозността на жената е да бъде по-силна вътрешно, но да не му го показва." Свързва го 10-годишно творческо приятелство с Димитър Казаков-Нерон (1933-1992), с когото през 1986 правят съвместна изложба дарение.

Жулиета НИКОЛОВА