Изложба-базар на мертенички подредиха в търновската библиотека, предаде кореспондент на "Фокус“. Традиционните украшения са изработени от членовете на Клуба по битова култура при НЧ "Надежда 1869“. Експозицията е под надслов "Малък Сечко и Баба Марта“.

"Бяло за бели мисли, червено – за силата да ги осъществим“ - това е мотото, което обединява творците този път.

Изложбата се намира във фоайето на Регионална библиотека "Петко Р. Славейков“ и ще остане там до 2-и март. До тогава всеки, който проявява интерес, може да я разгледа. Всички уникални мартенички, ръчно изработени от дамите от клуба, се продават.

Клубът по битова култура при НЧ "Надежда“ е създаден през 1987 година от Цветанка Дачева, правнучка на укривателката на Васил Левски в Троян – баба Дона Милина. Дачева е с богат опит в ръководството на кръжоци и клубове с ученици и възрастни. Читалищното настоятелство прегръща нейната идеята за клуб, в който търновки да продължат българските народните традиции. Така тя успява да събере и обедини 46 жени от различни професии, но със завидни умения, които милеят за родното, защитават и пресъздават автентичното и националното в областта на облеклото, уредбата на дома, кулинарията. Главната цел, която се поставя при самото учредяване на клуба е да съхрани и обнови традицията в изработването на стари градски ръкоделия: фриволите, поанлас, филе, макраме, битова тъкан, художествена бродерия, текстилни пана, апликации и др.

Днес, Клубът по битова култура има над 20 участнички.

Луиза ТРАНЧЕВА