Изложба "Предмети на разкоша“ - произведения на Чипровската златарска школа, е акцентът в културната програма на Държавен културен институт - Културен център (ДКИ-КЦ) "Двореца“ в Балчик. Официалното откриване е днес в 11,00 ч., предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Изложбата е представена в Каменна зала в Архитектурно-парковия комплекс край морето и може да бъде разгледана до 13 септември тази година.

Съвместна инициатива е на Държавния културен институт "Двореца“ и Националния исторически музей (НИМ) в София. Експозицията включва голяма част от произведенията на Чипровската златарска школа, притежавани и съхранявани от НИМ. Повечето от тях са случайни находки от Северозападна България, укрити като съкровища и никога непотърсени от бягащите от драматичните събития от края на XVII век жители от района. Представените предмети са с преобладаващо светски характер. Вероятно са били притежание на заможни семейства, които са ги поръчвали и купували в Чипровци или от пътуващи чипровски майстори златари.

"В края на изложбата е представено копие на златното съкровището от Несебър, датирано във втората половина на XVI – началото на XVII век. Характеристиките му го отнасят към продукцията на централно- и западноевропейското златарство. Експонирането му заедно с произведения на Чипровската златарска школа не е случайно. То позволява на посетителите нагледно да добият представа за типичния стил на чипровчани, в сравнение с изделия с различен географски и стилов произход“, посочват организаторите.



Жулиета НИКОЛОВА