Традиционната изложба “Море", която се очаква с интерес от ценителите всяка година през август, се открива утре в Зала "Ателие Георги Велчев“ на Художествения музей "Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна. Експозицията може да се види от 18 август до 17 септември.

Боян Боев, уредник на художествения музей, е поканил 13 автори, свързани с Варна, които имат ярко присъствие в артистичния живот на страната.

Албена Коева се представя с платно, инспирирано от нос Галата във Варненския залив, Боряна Симеонова - с експресивния морски пейзаж “Дъжд" с изразени фактури, Боян Боев - с триптиха “18 часа", ситуиран около самотна скала на Тюленово, обградена от двете страни с терени с много фактура.

Васил Николаев Василев носи поредното свидетелство за своята духовна посветеност в платното “Единствената жена в Атон", Веселин Начев представя една въздействаща творба, в която присъства вписано изображение на кът от Каварна. Деян Даракчиев участва с “Лято 2" - абстрактна работа в посоката на конструктивния абстракционизъм, Иван Минчев - с изящен пастел, озаглавен “Морска гара" - линеарна абстрактна работа, а Пламен Аврамов - с рисунки на фигури на морския бряг и фигурална керамична пластика, Йордан Георгиев се включва с живопис.

Сашо Анастасов се представя с платно с абстрактна живописна повърхност със силен рисунъчен елемент, Стефан Кулев в “Залив" също създава ефектна живописна повърхност, Христо Христов показва живопис в характерната му фигуративно-абстрактна стилистика. С полъх от гръцкото море влиза в темата на изложбата Цветан Кръстев със своя декоративен “Натюрморт с луна, остров и кумкуат", в който облаците са проекции на бреговете.

Откриването на изложбата “Море" е на 18 август, четвъртък, от 18:00. Изложбата ще е отворена за посещение до 17 септември в Художествения музей "Георги Велчев“.

Работното време на музея е от вторник до събота от 10:00 - 18:00 ч.