Днес излиза първото класиране в общинските детски градини и ясли в София. Обявените места са над 13 600. В срок до 27 май родителите трябва да запишат децата си. В противен случай мястото се губи. Най-натоварени остават районите "Красно село", "Витоша", "Триадица" и "Лозенец". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на новата сграда за 8 групи в кв.“Манастирски ливади – изток“ – 131 ДГ "Флора“.

"Очакваме към края на годината да сведем до минимум недостига на места за 3-годишните, вече са осигурили местата за 5- и 6-годишните. Очакваме да изпълним и ангажимента си за 4-годишните до есента. И в същото време строим, разбира се, и отваряме яслени групи, но там напредваме малко по-бавно", обясни още тя.

"Построихме близо 140 нови детски градини и ясли в София. В момента се очаква 6 сгради на детски градини, които са готови да бъдат пуснати в експлоатация, изграждаме 21 нови сгради на детски градини, като от тях до края на годината се очаква да приключи строителството на още 15 сгради на детски градини", добави столичният кмет. 

Детска градина "Флора“ в кв.“Манастирски ливади – изток“ работи с деца в 7 групи и се очаква при предстоящото класиране да се запълни и 8-мата яслена група. Сградата разполага с физкултурно-музикален салон, басейн, просторен двор с детски площадки. В район "Триадица“ се изгражда още една детска градина в кв.“Стрелбище“, която е за 8 групи. Осигурен е терен за изграждането на детска градина за четири групи в кв.“Гоце Делчев“, която ще бъде филиал на 131 ДГ. 

"Програмата за строителство на детски градини, която създадох се изпълнява заедно с районните кметове. Очаквам до края на годината да сведем до минимум недостига на места за тригодишните, както и да изпълним и ангажимента си за четиригодишните, пет и шестгодишните, за да имат децата равен достъп до образование и първи клас", посочи още столичният кмет.

Фандъкова заяви, че в 15 района недостигът между три и шест години е преодолян. Най-натоварени остават "Красно село“, "Витоша“, "Триадица“.