Излезе от печат каталог, озаглавен "Плакатът“. Той е посветен на творчеството на родения в Добрич художник-плакатист Людмил Чехларов, съобщават от екипа на Художествената галерия в добруджанския град, предаде репортер на Агенция "Фокус"

Книжното издание съдържа 180 цветни страници, на които прецизно са аранжирани театрални и събитийни плакати, които обхващат творчеството на автора от 60-те години на ХХ век до наши дни. Каталогът включва също специализирани текстове на доц. д-р Ненко Атанасов, бивш ученик на проф. Людмил Чехларов и задълбочен изследовател на творчеството му, на д-р Румена Калчева, арт критик със сфера на изследване съвременното българско изкуство и експониране на изкуство в алтернативна среда, и на проф. д-р на науките Камелия Николова, специалист в областта на историята на европейския и българския театър, теорията на представлението, режисурата, театралния авангард и съвременните театрални практики.

Тримата автори, поканени от галерията да се включат в проекта, разглеждат работата на художника в различни културни аспекти и влиянието ѝ върху развитието на приложната графика, сценичния плакат и театралното изкуство в България. Издаването на каталога се случва точно година след като Художествена галерия – Добрич получи от проф. Людмил Чехларов дарение от 155 оригинални авторски проекта и над 230 плаката в тираж.

В контекста на дарението екипът на галерията разработи проект, който бе одобрен и получи финансиране от НФ "Култура“ по "Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти". Това направи възможно отпечатването на каталога в тираж от 1000 екземпляра. Целта е изданието, което е двуезично, да достигне до широка специализирана публика - ученици от художествени училища, студенти, млади творци, театрали, преподаватели и други общности, свързани с изобразителното изкуство, също и библиотеки.

През октомври тази година галерията в Добрич получи одобрение на втори проект, свързан с дарението и каталога, в рамките на който предстоят четири пътуващи изложби (в Шумен, Силистра, Варна и Бургас). Ще бъдат представени плакатите и каталога, ще бъдат организирани и образователни инициативи с ученици и студенти.

Луксозното печатно издание е финансирано от Министерство на културата по програма "Дейности по представяне на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии“. Реализацията на проекта съвпада с предстоящата годишнина на проф. Чехларов през 2023 г., припомнят от екипа на галерията в дорбуджанския град.

За ценителите на плакатното изкуство през май тази година беше организирана мащабна изложба, разположена в три от залите на Художествена галерия – Добрич. В нея посетителите имаха възможност да видят на живо оригиналните сценични плакати, запазили следите от творческия процес. Част от експонатите бяха представени и в галерията в Балчик в рамките на инициативата "Нощ на музеите".

Жулиета НИКОЛОВА