Катя Тинева – Гюрковска е новият директор на Художествената галерия в Стара Загора, предаде репротер на "Фокус". Тя заема длъжността от днес, 3 април, след проведен конкурс.

Ръководителят на средището на изкуството под липите е главен асистент и преподава  "Теория и история на изкуството“ в Тракийския университет. Част е от екипа на галерията от близо седем години, а над десет години е музейната ѝ дейност. Работила е в Националната художествена галерия в София.

През 2000 година завършва специалност "Изкуствознание“ в Националната художествена академия, а през 2007 година защитава и своята докторска степен.

Една от основните цели, които си поставя новият ръководител, е да привлече младата публика и да отвори вратите на галерията за иновативни дейности, за да се популяризира богатото художествено наследство.

"Целта ми е да развием образователните програми, както и да надградим постигнатото“, сподели д-р Катя Тинева – Гюрковска. "Голяма е отговорността да наследя проф. Марин Добрев, за мен това също е едно от предизвикателствата занапред. Продължаваме да изпълняваме всички добри инициативи. Галерията е емблематично място за Стара Загора - важен културен център, който трябва да затвърди и развие потенциала си, за да е притегателен за обществеността. Вярвам, че ще продължи да се разпознава не само от художествената общност, но и от всички любители на изкуството“, допълни тя.

Рени АТАНАСОВА