234 кандидат-студенти се явиха на първия предварителен изпит в Технически университет-София, филиал Пловдив. Препитването започна точно в 9 часа в IV-ти корпус на висшето учебно заведение на ул. "Цанко Дюстабанов“ 25 .

Кандидатите разполагаха с 4 часа, за да решат тест по математика с 30 въпроса. Първите 20 от тях бяха с избираем отговор от пет възможни , а останалите 10 задачи - с отворено решение.

30 квестора следяха за спазването на правилата в тринадесет изпитни зали. Кандидатите нямаха право да използват мобилни телефони и калкулатори.

Резултатите ще са ясни до няколко дни, като всеки от явилите се на изпита може да ги провери на сайта на университета с входящия номер от заявлението си и ЕГН.

Това е първият от серията предварителни изпити в Технически университет-София, филиал Пловдив. Следващата събота /6 април 2024г./ е препитването по Английски език, което се взима предвид при кандидатстването в специалностите "Индустриално инженерство“ и "Интелигентни системи и изкуствен интелект“.

На 13 април са изпитите във Варна, Дупница, Кърджали, Монтана, Плевен, Разград и Стара Загора. А на 27 април в Бургас, Велико Търново, Враца, Правец, Сандански, Смолян, Търговище и Хасково.

Оценките важат за кандидатстване във всичките 13 специалности на пловдивското висше училище, както и за Технически университет-София и Факултет и колеж - Сливен. Ако някой от кандидатите не е доволен от резултатите си , може да се яви и на редовния изпит по математика в университета, който ще е на 15 юни 2024г. или да избере оценка от зрелостен изпит при балообразуването.