Изхвърлена булчинска рокля стана акцент в музейна сбирка, предаде репортер на "Фокус“. В близкото до Кюстендил село Горна Гращица беше създадена и открита музейната сбирка " "Традиции и съвременност". Тя е дело на доц. д-р Екатерина Керемидарска, председател на читалище "Светило“ в селото. Експонатите са събрани на доброволни начала от жителите на селото и са разделени на две. В едната част на музейната сбирка е пресъздаден интериорът на една селска стая, а в другата част – дрехите на жената.

Един от основните акценти е облеклото на младата булка, което е от 1954 година. "Трябва да се знае, че до 1948 година младите булки са се венчавали със сая, а на главата вало и всички празнични украшения. С настъпването на задължителния граждански брак, жената оставя традиционната носия в такъв тържествен момент, обличайки копринена рокля“, разказа председателят на читалището.

Интересна е историята на булчинската рокля. Тя е принадлежала на жена от друго село, омъжена в Горна Гращица. "Роклята беше в много окаяно състояние, от чиста коприна е. По това време е било рядкост селски невести да носят подобна рокля. Купих една стара съща в село и намерих роклята. Т беше сложена в един чувал за отпадъци. Извадих я, изпрах я, няколко пъти и тя стана част от музейната сбирка“, допълни Креремидарска. По думите й първоначално сватбените рокли са били цветни, а бялата рокля идва по-късно.

По стар обичай, в понеделника след сватбата, булката с булчинската си премяна, водената от кумата отива на селската чешма. Там тя налива вода, а кумата хвърля булото й на плодно дърво. Самата булка се забражда с бяла кърпа. "Това е един символичен акт, чрез който се приема младата жена в обществения живот на селото“, обясни Екатерина Креремидарска.

Венцеслав ИЛЧЕВ