Община Мездра осигури 1 727 907 лв. за изграждане на нов довеждащ водопровод в трасето на съществуващ водопровод от каптаж "Пещта“ в землището на с. Кален до с. Горна Кремена и с. Долна Кремена, съобщиха от пресцентъра на община Мездра. Средствата за реализирането на този обект от линейната техническа ВиК инфраструктура на общината ще бъдат отпуснати от Министерство на регионалното развитие и благоустройството в рамките на бюджета на министерството за 2022 г.

Проектът на Община Мездра предвижда изграждане на нов водопровод от каптаж "Пещта“ до Напорен резервоар с. Горна Кремена 120 мЗ, довеждащ водопровод от НР120 мЗ до Напорен резервоар 180 мЗ с. Долна Кремена и довеждащ водопровод от НР180 мЗ до новоизпълнен по друг проект водопровод по ул. "Гаврил Генов“ в с. Долна Кремена. Не се предвижда подмяна, реконструкция и рехабилитация на напорните резервоари, хлораторни станции и оборудването в тях.

На изхода от каптаж "Пещта“, на входа на НР120 мЗ и на изхода от НР180 мЗ ще бъдат изградени нови главни водомерни шахти, които ще се оборудват с необходимите датчици и информацията ще се предава на системата SCADA на "ВиК“ ООД - Враца.

При изпълнението на проекта ще бъде запазена съществуващата схема на водопровода - водовземане от каптаж "Пещта“ и транспортиране на водата гравитачно до напорен резервоар за с. Горна Кремена. От НР120 мЗ се предвижда изграждане на водопровод по съществуващо трасе до HP 180 мЗ Долна Кремена. Предвижда се също изграждане на довеждащ водопровод до с. Долна Кремена. За с. Долна Кремена е реализиран  проект по Подмярка 7.2 на Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. за подмяна на част от водопроводната мрежа на селото. Довеждащият водопровод по настоящия проект ще се свърже с подменения водопровод на ул. "Гаврил Генов“.

В участъка, който преминава под републикански път III-103 Мездра - Роман при км 6+600 и под дере, водопроводът ще бъде положен по безизкопен способ. Обща дължина на трасето за изграждане на довеждащия водопровод е 7016 м.

С изпълнението на този проект Община Мездра цели да реши проблема с недостига на питейна вода за селата Горна и Долна Кремена, особено през летните месеци. Освен това, чрез новоизградения водопровод ще бъдат ограничени загубите на питейна вода по съществуващия водопровод и ще отпадне необходимостта от търсене на резервни водоизточници за двете населени места.