Община Пловдив ще предоставя социални и здравни услуги на едно гише в кв. "Столипиново". Това съобщи на официална пресконференция по проекта зам.-кметът по спорт, младежки дейности и социална политика Георги Титюков, предаде репортер на Агенция "Фокус".

В проекта ще бъдат включени уязвими групи от ромския квартал. Финансирането е над 2,3 млн. лева, безвъзмездно за създаване на Център за интегрирани социални и здравни услуги на едно гише в кв. "Столипиново". Проектът се финансира по програма "Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи", чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021г. 

Той ще продължи да края на месец април 2024 година, съобщи Титюков.

Недка Петрова, директор на комплекса за социални услуги за деца и семейства и ръководител на проекта подчерта, че този проект е предизвикателство за нея, тъй като нейната професионална кариера е започнала в квартала преди много години и са и познати добре проблемите на хората там. Идеята е да се създаде едно уютно и приятно място, да се изгради една нова сграда, от каквато има нужда този квартал, в която хората да получат необходимите услуги на едно гише. Дейностите по проекта включват широк спектър от социални, здравни и  интегрирани услуги, които да накарат хората първо да променят отношението си към институциите и към собствения си живот, както и да бъдат максимално включени в живота на общността.

Фондация "Рома" ще бъде партньор по проекта.

"Заедно с тях ние ще реализираме редица кампании, свързани с повишаване чувствителността на хората, както и да се променят нагласите на общото население спрямо хората в квартала. Част от дейностите включват сформирането на екип, в който ще има експерт обществени поръчки, финансов експерт, технически консултант, инженер по строителната част, консултант ромско включване, здравни медиатори от район "Източен". В екипа ще има учител по български език ,който ще се занимава с децата, ще има медицински специалисти, предвидени са пакет медицински базови изследвания. Част от проекта е и осигуряването на храна, което е важно за някои категории семейства и деца в квартала по определени критерии.

Центърът ще  работи и за решаването на въпроса с незаконното строителство в квартала. Предвидени са и много квалификационни и обучителни курсове за младежи. Всички дейности са насочени към това все по-добре да се опознават интересните и специфични, позитивни страни на тази общност и те да намират път към ресурсите на обществото, създадени за всички.

Този център ще има сериозна връзка с всички останали центрове за социални услуги в общината, посочи още Недка Петрова. Според нея, в този квартал все още има изключително много деца и семейства, които се нуждаят от подкрепа.

Идеята е един ден в този център да работят хора от общността. Партньор по проекта е норвежка организация. Предвидено е и обмяна на добри практики и взаимни посещения на място.