Общинските съветници от ГЕРБ-СДС предложиха финансиране със 70 000 лева за създаването на първия в столицата център за работа с хора с редки заболявания. Предложението беше прието единодушно на заседание на Комисията по икономика и собственост в Столичния общински съвет.

Помещението за центъра е предоставено безплатно през изминалия мандат от Столичния общински съвет на Българска Хънтингтън Асоциация, които са го ремонтирали със собствени средства и дарения. С решение на Общинския съвет ще бъде закупено оборудване, за да започне ефективно работа напролет.

Докладът за подкрепа е с автори Георги Георгиев, Екатерина Йорданова, д-р Антон Койчев и Прошко Прошков. Съветниците от ГЕРБ-СДС инициираха през 2023 година отпускане на 17 000 лева за рампа за достъп до центъра за хора с двигателни затруднения.

"Очаквам това решение да бъде подкрепено от всички партии и в зала, както се случи вчера в комисията. Ще обезпечим условия за работа на центъра. Имаме и още задачи - да бъде създадена нова социална услуга от държавата, която да финансира работата на специалисти с хора с редки заболявания, защото без постоянно действащи и осигурени от държавата услуги за цялата страна хората с редки заболявания имат редица затруднения в социалната интеграция, много са проблемите и пред семействата им. В тази връзка и качествената помощ е ключова“, заяви зам.-председателят на СОС Георги Георгиев.

Георгиев очерта и втората голяма задача, която е свързана със създадаването на целодневен център в София, заедно с Българската Хънтингтън Асоциация:

"С асоциацията сме работили и преди и ги познавам от общите ни инициативи. Поздравявам ги за волята и чудесата от храброст, които вършат сами. Ние като общински съветници имаме задача да им докажем, че институциите не са безразлични към съдбата на хората с редки заболявания и да подпомогнем техните семейства в осигуряване на необходимото качество на живот. Благодаря на съветниците от всички партии за подкрепата, чака ни още много работа."