Дневният център за пълнолетни лица с увреждания "Слънчевата къща“ във Варна вече разполага с нова дървена беседка, научи "Фокус". Тя е изградена по повод Международния ден на хората с увреждания, отбелязван ежегодно на трети декември. Благодарение на множество дарители и благотворителни базари, слънчевите младежи имат своето място за отдих на открито.

Дневният център за пълнолетни лица с увреждания "Слънчевата къща“ е създаден през 2015 г. Той е с капацитет от 25 места. Предоставя дневни групови занимания и индивидуални консултации със специалисти на младежи с множествени увреждания, навършили 18 години. Понастоящем 15 от тях са от семейства, а 10 – от центрове за настаняване от семеен тип. Услугата е държавно делегирана.

Основател на "Слънчевата къща“ е Сдружение "Семеен център – Мария“. То възниква като обединение на родители на деца с увреждания. Каузата им е подобряване на качеството на живот, социално включване, обучение и предоставяне на възможности за развитие на уязвимите групи. Активно се развива като правозащитна и подкрепяща организация, инициираща редица нормативни промени в подкрепа на хората с увреждания и техните близки.