Издания на вестник "Свободна Добруджа" от периода  1901-1944 г., вече са достъпни онлайн като инициатива на Регионална библиотека "Дора Габе" в Добрич по повод 82 г. от възвръщането на Южна Добруджа към България (през 1940 г.) и 25 септември - Ден на град Добрич. Това съобщи Галя Маринова, главен библиотекар в направление "Библиотечно-библиографско и информационно обслужване" и експерт "Връзки с обществеността", предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич. Инициативата е посветена и на Европейската година на културното наследство - 2022. Добавеният източник може да бъде разгледан на сайта в Дигитална библиотека, рубрика "Периодични издания".

Вестник "Свободна Добруджа“ отразява политическата и икономическа обстановка в региона и в България, като основно място заемат съдбата на Добруджа и нейното население, верен изразител и защитник на всекидневните интереси и борби на емиграцията. Съставителят на анотирания библиографски указател "Български периодичен печат, 1844 – 1944“ Димитър Иванчев дава следните сведения за вестника: "Български вестник в Добруджа под румънска власт. Орган на левицата в Добруджанското движение. Преследван и спрян от властта“.

С няколко прекъсвания, вестникът излиза от 3 октомври 1926 г. до 13 март 1934 г.

Периодичното издание отразява тежкото положение и недоволството сред българите в Южна Добруджа, предизвикано от чуждата политическа власт. Повторната румънска окупация принуждава много от тях да напуснат родните си места и да се заселят в свободните територии на България. Създава се емигрантски кръг във Варна, София и други големи градове, в който е д-р Петър Вичев, редактор на вестниците "Добруджанско знаме" и "Свободна Добруджа", един от основателите на добруджанското освободително движение, убит в София на 14 юни 1933 г.

"Големият политически натиск върху добруджанската общественост не успява да пречупи добруджанската интелигенция. Част от нея заплаща с живота си свободата на Добруджа, но целта е постигната - през 1940 г. Южна Добруджа е върната на България", припомнят от екипа на библиотеката.

Жулиета НИКОЛОВА