Четири предписания на училищни столове и лавки са издали от началото на учебната година досега инспекторите от Областна дирекция по безопасност на храните във Враца. Те са свързани с несъотвествия по сграден фонд и оборудване, както и заради липса на документация към системата за управление безопасност на храните. Това каза за радио "Фокус“ директорът на Областна дирекция по безопасност на храните-Враца д-р Цветелина Тодорова.

"От началото на учебната година досега сме извършили 19 проверки на училищни столове и лавки в област Враца. Към този момент няма издадени актове за установени и констатирани нарушения. Надяваме се и до края на проверката, която ще приключи на 14 октомври, да не бъдат открити фрапиращи и най-вече застрашаващи здравето на учениците нарушения.

Д-р Цветелина Тодорова допълни, че в списъкът на проверяващите са общо 69 учебни заведения, в които има столове, бюфети и обекти за търговия на дребно. Проверяващите следят за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, сроковете на съхранение на храните, спазването на изискванията за предоставяне информацията за храните на потребители, етикиране и други.

Росица ВАЛЕНТИНОВА