Изпълнен бе проект "Благоустрояване на част от централната зона и площад "Академик Николай Хайтов" в град Асеновград - I етап" по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 г. - 2020 г. Общата стойност е в рамките на над 4 311 000 лева, съобщиха от пресцентъра на Община Асеновград.

Плочата, която бе разрушена и изградена отново, беше компрометирана и опасна. Години наред там имаше течове в бившия Търговски център, който впоследствие беше затворен. Още през 2007 г. беше направено обследване. Доказа се, че предварително напрегнатата армировка е компрометирана и съответно цялата конструкция представлява опасност. Проектът за реновирането на площада включва сцена на открито и малка амфитеатрална сцена - с лице към Градска библиотека "Паисий Хилендарски". Изпълнено беше озеленяване, монтирано е парково осветление и е поставен часовник. Избрана е настилка с нехлъзгава повърхност. Беше изграден и асансьор за родители с детски колички и две рампи за трудно подвижни граждани. Монтира се и съвременно видеонаблюдение. "Това е първият етап от проекта за реновиране на площадното пространство. След него е планирано ремонтните дейности да продължат в посока към паркинга до моста и от НЧ "Родолюбие“ до сградата с орела", каза пред журналисти кметът на Асеновград доктор Христо Грудев.

С приключване дейностите по I етап от проекта за благоустрояване на площада възникна въпросът и за съдбата на бившия Търговски център. Ето защо се наложи Общински съвет - Асеновград да решава какво да се изгради или създаде на това място. Съветниците на града се обединиха около заключението, че подплощадното пространство следва да функционира в две зони - разделено в търговска част и подземен паркинг. Всички наематели са уведомени от администрацията за предстоящия ремонт, като част от тях са заявили желание да продължат дейността си там.

Решението, което взе местния парламент по темата, бе да се осигурят 60 паркоместа и 800 квадратни метра от площта да се превърне в търговска зона. Проектът ще бъде реализиран по всички европейски и национални изисквания и стандарти.