Най-добрите спортисти за 2022-а година наградиха във Велико Търново и Свищов, предаде кореспондент на "Фокус“. В двата града се проведоха тържествени церемонии. Първите места в категориите "мъже и жени“ и "юноши и девойки“ в старата столица отидоха при шампиона по борба Рамазан Рамазанов и младата надежда по карате Амира Абулибде. Плакетите на първенците бяха връчени от кмета на Велико Търново Даниел Панов. Той поздрави и благодари на всички великотърновски състезатели и техните треньори, които донесоха нови успехи във визитката на Велико Търново като град с традиции в спорта. Кметът благодари на родителите и на учителите на младите таланти и подчерта, че всяко постижение е още един стимул за инвестиции в инфраструктурата за професионален и масов спорт. Една от бъдещите придобивки ще е площадка за спортна стрелба, каза Панов.

При юношите и девойките след Амира Абулибде второто място зае Егор Карамалак/борба/, а на трета позиция е Давид Добрев /лека атлетика/. Четвърта е Йоана Тодорова /конен спорт/, пети е младият каратист Георги Тодоров, а шестото място е заето от двама състезатели – Кристина Димитрова /спортна гимнастика/ и Станислав Рашков /лека атлетика/.

При мъжете и жените в топ 3 след Рамазан Рамазанов са Тонислав Събев /плуване/ и Ана Ангелова /конен спорт/. Пети е Младен Тодоров /карате/, шеста е Десислава Николова /хандбал/, а топ 7 допълва Стела Славчева /моделизъм/.

За поредна година връчихме и наградата "Трифон Иванов“ за талант от школата на ФК "Етър“. Неин носител тази година е Палев Иванов.

С приза "Треньор на годината“ бе удостоен Мирослав Колев /борба/.

Инициативата "Спортист news pic 2
©
на годината" е създадена през 2000 г. по идея на ресорните журналисти Петко Павлов и Анатоли Петров.

"Спортист на годината за 2022-а“ в Свищов стана състезателят по Годжу Карате Стефан Петков. Останалите наградени в крайдунавския град са Марио Маринов – състезател от СК "Джудоспорт“; Борислав Борисов – състезател от СК "Олимпия“ – Морава; Милен Петров – състезател на СК "Болг“; Божидар Матеев – състезател от ОФК "Академик“; Даниел Стефанов – състезател от СК по хокей на трева "Дунав“; Пресиан Вачев – състезател от КТМ "Академик 21“; Ева Миланова – от Годжу карате клуб "Алеко“;  Гергана Иванова – състезател от СК "Джудоспорт“; Яница Иванова – състезател от ХК "Нове 99“; Божидар Ганев – състезател от СКК "Академик“; Велизар Якимов – състезател от КТМ "Академик 21“. Предстои всички те да бъдат наградени официално в края на януари.