На предстоящите местни избори кюстендилското Ново село представлява един интересен парадокс, предаде репортер на "Фокус“. За първи път от години местното население ще избира кмет на кметство. Селото се намира на около 14 км. от общинския център Кюстендил, в Осоговска планина. Селцето е съставено от 16 махали, а землището му е близо 34 км. км. През 1946 година броят на жителите му е бил 658 души, а при последното преброяване от 2021 година са записани 185 пълнолетни лица.

По данни на Териториалното статистическо бюро гласоподавателите по постоянен адрес са 185, а тези по настоящ адрес – 40 души. Горният брой, съгласно българското законодателство, е причина в това сгушено на 1 000 метра надморска височина селце, да се проведат избори за кмет на кметство. "Преди повече от две години имаме промяна на Закона за административно териториалното деление в Република България. Според тази промяна, в населено място с над 100 жители се избира кмет на кметство“, коментира председателят на Общинската избирателна комисия в Кюстендил Венцеслав Механджийски.

Факт е, че огромната част от хората, регистрирани по постоянен адрес и надули бройката на жителите в Ново село, са от съседна Северна Македония и никога не са живеели там.

Предварителните списъци на имащите право на глас жители в селото сочат, че за кмет на Ново село имат право да гласуват 18 души,  като двама от тях са само с две имена. Това са хората, които на 29 октомври ще трябва да изберат човека, който ще се грижи за тях в следващите четири години.  Реално се оказва, че 16 души ще избират свой кмет, ако всички от предварителния списък отидат до секцията за гласуване.

Интересен е и фактът, че в селото има двама кандидат-кметове. Статистиката сочи, че на последните парламентарни избори в секцията на Ново село са гласували 30 души, а на предишните местни избори 14 души са гласували за кмет на община и за общински съветници.

Венцеслав ИЛЧЕВ