Тече открита процедурата за избор на изпълнител за ремонт и поддържане на пътя Генерал Тошево - Граничен контролно пропускателен пункт "Кардам" (ГКПП), съобщи БТА. В момента тя е в етап на разглеждане на оферти на участниците, съобщават от пресцентъра на депутата Ивайло Мирчев. Това става ясно от получен отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков на зададен въпрос от народния представител.

Откритата процедура е по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител по договор с предмет "Поддържане и ремонтни дейности на републиканските пътища на територията на Североизточен район по 4 обособени позиции" и е била обявена на 15.02.2023 г. от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). В обособена позиция 1 е Областно пътно управление (ОПУ) Варна, в 2 е ОПУ Добрич, в 3 е ОПУ Търговище и в 4 ОПУ Шумен, се посочва още в съобщението. 

В писмото се казва още, че близо 32 км от територията на Добрич и областта, в участъка Добрич - ГКПП Йовково, са включени в проекта на програма на Агенцията за основни ремонти през 2023 г. и се уточнява, че предстои обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител за изработване на техническия проект и строителство (инженеринг).

Министър Шишков допълва още, че след приключване на зимното поддържане на републиканските пътища са били възложени и изпълнени дейности, свързани с полагане на нови асфалтови пластове и временна хоризонтална маркировка, чрез които значително са подобрени технико-експлоатационните качества и безопасността на движение по трасето от Генерал Тошево до ГКПП “Йовково".

ГКПП "Кардам", през който годишно преминават над 100 000 автомобила – повечето тежкотоварни, е сред най-натоварените в страната. За денонощие на пункта се обработват по 140-150 камиона, добави Здравков.