Конкурс за най-добро домашно вино от реколта 2022 г. обявяват кметството на село Марково и местното читалище "Алеко Константинов". Оценяваните вина ще бъдат в три категории: бяло, червено и розе, съобщи за Агенция "Фокус" кметът Десислава Терзиева.

В конкурса могат да участват само производители със собствено производство. Изисква се пробите вина да бъдат бистри и предоставени в бутилки до 1 литър. Задължително трябва да се посочи сортът или сортовете, от които е произведено виното. 

Пробите от вината ще се събират в кметството на Марково най-късно до 17 ч. на  10 февруари. Най-доброто домашно вино ще бъде определено от професионална дегустационна комисия. Журито се състои от 7 членове технолози и енолози, сред които са главният технолог на "Ню Блум Уайнъри" Николай Цветков и началникът на Териториалното звено на Изпълнителната агенция по лозата и виното в  Пловдив Тодорка Стойчева. Оценяването ще се състои на 11 февруари от 10 ч. в Младежкия дом, при открити врата. 

Конкурсът за най-добро домашно вино се превърна в традиция за с. Марково и се провежда от началото на мандата. Всяка година участниците се увеличават и миналата година са подадени 46 вина в трите категории, като най-много са били червените, уточни кметицата.