Най-късно в началото на февруари се очаква да бъде избрана фирмата за спешното почистване на река Марица от растителността. Обществената поръчка на община Пловдив беше обявена миналия ноември, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Три фирми участват в надпреварата. Това са "Ростер" ООД от Смолян с ценово предложение 1 172 290,81 лв. без ДДС, "БКС Озеленяване" ЕООД от София с оферта 977 480,50 лв. без ДДС, "Ековат - България" ЕООД също от Смолян с цена 538 900,48 лв. без ДДС. Прогнозната стойност, обявена от община Пловдив, е 1 249 000 лева без ДДС. 

Обществената поръчка предвижда в спешен порядък да се почистят 4333 метра на реката от железопътния мост до 300 м под съоръжението за завиряване. 

Процедурата включва почистване на речното корито от дървесна и храстова растителност без да се премахват наносни образувания и маркираните от комисията назначена със заповед на кмета на Община Пловдив/ районен кмет единични дървета.

Обявяването на открита процедура за почистването на река Марица беше предшествано от два неуспешни опита за директно възлагане на дейностите на конкретна фирма.

Междувременно стана ясно, че консорциумът "Обединение "Река Марица 2022", в който влизат софийските фирми "Виа-план" ЕООД и "Хидропауър про" ЕООД, е избран за изпълнител на обществена поръчка "Проектиране и упражняване на авторски надзор за обект: Осигуряване на хидравличната проводимост на р. Марица, в регулационните граници на гр. Пловдив, при високи води". Прогнозната стойност е в размер на 220 000 лв. без ДДС.

Пет фирми са били отстранени заради различни пропуски в документациите си. Това са "Свеко енергопроект" АД, УАСГ - ЦНИП ЕООД, "Геоконструкт" ООД, "Фрибул" ООД, "Хидросис инженеринг" ЕООД. В КЗК е подадена жалба срещу решението за избор на изпълнител от "Геоконструкт" ООД.