В София могат да се наблюдават над 200 вида птици, запознаваме гражданите с някои от тях чрез информационни табели. Това каза Иво Маринов, директор на ОП "Туризъм“, в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. В София мога да се видят около 200 вида птици, отбеляза той. "Примерно може да се наблюдава керкенез, при него е характерното, че при ловуване често застава на едно място във въздуха, треперейки с крилата като пеперуда – т.нар. ветреене. Това е много интересно и може да се види да прелита над парка или да ловува над откритите поляни“, обясни Маринов.

Според него друга интересна птица, която можем да видим в парковете в столицата, е чухалът. "Това е нашата най-малка сова, единствената, която отлита в Африка, за да прекара зимата там. Червеногръдката също е много интересна, също така и зелениката. (…) А друга интересна птица, която също често се среща, това е горската зидарка. При нея интересното е, че тя притежава рядка способност да ходи по стволовете на дърветата с главата надолу“, поясни Иво Маринов.

По думите му всеки парк в София си има своите характерни обитатели и всички те са интересни за наблюдение. Той даде пример, че в Южния парк при езерата могат да бъдат наблюдавани водоплаващи птици – с популярното име водна кокошка. "А в Западния парк при малкото блато може да се видят водни кончета, блатни костенурки, гребенест тритон, както и птиците, обитаващи гората“, добави Маринов.



Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"