Няма училище за треньори на делфини - най-важното е те да ни одобрят. Това разказа за Агенция "Фокус" Ивелина Жекова, треньор на делфини към варненския Делфинариум. Тя посочи, че треньор на делфини се става в присъствието на действащ такъв.

"Първите треньори бяха обучени от човек, който е извън България. След това тези обучени наши колеги успяха да се реализират в паркове по света, при това много успешно. Преди да заминат обаче, тези треньори успяха да предадат и на нас много важни уроци, така че има известна приемственост. Най-важното обаче е делфините и тюлените да ни одобрят, за да могат да приемат нашата тренировка. Това е един взаимен процес, който зависи еднакво, както от таланта на треньора, така и от таланта на делфина.

На въпрос от какво зависи таланта на треньора, Ивелина Жекова заяви, че това комплекс от неща.

"В процеса на общуване с делфините, треньорът трябва да усети делфина, неговия характер, да го опознае и да разбере, какво му е интересно да прави. Когато всичко това е изпълнено - ще има позитивен резултат от тренировката", каза още треньорката на делфини.

Ивелина Жекова разказа и за обитателите на варненския делфинариум. 

"Ние имаме 5 делфина и три тюлена. Имаме 4 големи делфина и едно бебе, което е само на четири годинки. Казват се - Кимбо, Доли, Йоанна, Бимбо, а бебето е Флипър. Интересното при тях е, че Кимбо и Доли са доайените в групата. Те пристигнаха от Куба, а останалите три делфина са родени тук, в нашия варненски делфинариум. Общуването с тези прекрасни същества - никак не е скучно. Достатъчно умни и интелигентни са, за да ни провокират нас, като треньори.

Искам да обърна внимание и на тюлените, които са много забавни същества. В момента семейството им е много щастливо, тъй като Лео и Бианка си имат дъщеричка, която се казва Лия и е само на няколко месеца. Развива се много добре, според очакванията ни. В момента мама и бебето са отделени от бащата, защото в момента той е "любовчия" (разгонен) и за да не ги притеснява, докато майката още кърми и се грижи за бебето си. Интересното е, че тя преди да стане майка имаше доста темпераметен характер и правеше не малко бели, но сега поулегна.

Същото между другото важи и за един от нашите делфини, който е уникален и съм сигурна, че никъде няма друг, като него по света. Това е Йоанна. Това е може би най-емоционалният делфин, който някога е обитавал Варна. Ако има крака съм сигурна, че ще изчезна в неизвестна посока. Та, Йоанна  е тукашната беладжийка, а Флипър много обича да я копира. И така - Кимбо и Доли са улегналите в тяхното семейство, а специалнно Доли е тази, която създава реда и когато се намеси всички се спират.

И обикновено Кимбо се води по Доли. При тюлените е същата работа. Лео се влияе много от своята дама и в общи линии можем да кажем, че мъжете са под чехъл при нас", каза още Ивелина Жекова.

Десислава ВАСИЛЕВА