Тройно по-високи са декемврийските сметки за ток през 2021г. на небитовите потребители, които плащат по цени на свободния пазар, в област Силистра спрямо същия период на 2020 г. Това заяви днес на пресконференция Народният представител от ПП ГЕРБ – СДС Ивелин Статев Иванов, съобщиха от пресцентъра на партията. Ситуацията в цялата страна е критична, нашият регион не е изолиран случай, училища, болници, социални домове са на ръба на оцеляването, институциите "изтискват“ икономисани средства, а в " бюджета няма предвидени компенсации", изтъкна Статев.

"Проблемът се състои в това, че цените на електроенергията на небитовите потребители расте в пъти, ежедневно. Болници, училища, храмове, джамии - те не осъществяват по своята същност търговска дейност и няма от къде да генерират такива приходи, с които да плащат високите сметки.

Народният представител от ПП ГЕРБ – СДС Ивелин Статев коментира пред регионални медии предложението на своята парламентарна група да направи проект на решение , държавата да окаже помощ, наистина държавна помощ, покривайки 100% от увеличението на цените за електроенергия на тези важни за всеки един от нас структури -общини, болници, културни институции, детски градини, училища, ясли, старчески домове, обществения транспорт и останалите общински предприятия.

"Това, което се случва ще доведе до фалит общините, защото им се налага да досубсидират социални и учебни заведения, детски градини, болници, уличното осветление. Дано управлението да приеме подадената ръка от опозицията и да приеме нашето решение, за да се решат проблемите", заяви народният представител.

" Напрежението сред хората не ида от нищо друго освен от това което осигурява държавата за хората, ако човек не си осигури битието на себе си и на семейството какво да чака, това съм го чул от хората с които съм се срещал, сподели Ивелин Статев, Не е нормално управленците в страната да се отнасят неглежирайки проблемите на хората, сподели още Ивелин Статев.