Изключително много неистини се казаха от неделя досега във връзка със заседанието на Националния съвет на БСП. Това коментира председателят на БСП-София Иван Таков на пресконференция, заедно с председателите на районните съвети и членовете на Изпълнителното бюро и общински съветници на левицата.

"С колегите председатели на съвети, свикахме пресконференция по една причина заради неистини, които се казаха от неделя до сега. Заседанието нямаше необходимия кворум. Аз и голяма част от колегите не приемаме решенията от неделя, защото са нелигитимни. Искам да разсея всички спекулации", каза той.

"За нас уставът и правилникът бяха потъпкани. Аз и моите колеги не смятаме, че в момента са ни отнети правата. Спазвайки устава, сме пуснали сигнал с последователно изразени нарушения от заседанието", добави Иван Таков.

"Изпратили сме сигнал до общопартийната комисия. До произнасяне на този орган ние сме задължени да си изпълняваме задълженията. След по-малко от три месеца са евроизборите, в СОС ще се гледа бюджет, доклад за референдум на Паметника на съветската армия. За мен е непонятно защо в навечерието на изборите и редовният избор се получава това нещо. Искам да разсея една лъжа. Ние чуваме, че нямало наказания и това било един избор, уставът е категоричен, че ако това решение е в сила, то ще засегне хиляди социалисти. По-тежко за градската организация не може да има. Казвайки това, искам да кажа, че ние ще следваме законовия ред, наистина предстоят много важни седмици, ние сме единни и ще работим за всички ангажименти, които сме поели", каза Таков.

Припомняме, че общинските съветници от групата на БСП гласуваха за председател на Столичния общински съвет и така беше избран Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС. Общинските съветници от БСП вярват, че решението е било правилно, защото това е бил начинът СОС да заработи, предава БНТ.